In Holland stond een huis

Archeologen werken meestal op plekken waar een nieuwe woonwijk of een nieuwe weg zijn gepland. Op grond van de Monumentenwet kan archeologisch onderzoek één van de voorwaarden voor de bouw zijn: “de verstoorder betaalt” voor het bepalen van de archeologische waarde van het terrein. Soms is een bureauonderzoek voldoende, in sommige gevallen moet het gehele terrein worden opgegraven.

Voor de Erfgoedinspectie van het Ministerie van OC&W bezoek ik regelmatig archeologische opgravingen door het hele land. Ik bekijk of het onderzoek door gekwalificeerde archeologen en op adequate wijze wordt uitgevoerd. En ik geniet van de poëzie van het werk.

In Holland stond een huis
Bij aankomst stond het huis er nog. De snelweg wordt uitgebreid, ook over delen waar huizen stonden en waar in een verder verleden werd gewoond en gewerkt. Archeologen leggen de resten van de 17e eeuwse bebouwing bloot. Tuf -en bakstenen muurwerk, houten vloeren, poeren en palen. Ondertussen werken de slopers door, maken ruimte voor de snelweg. Na ons bezoek aan de opgraving is het huis weg. Met de grond gelijk, voer voor volgende archeologen.

Een moskee op de middeleeuwen
Een sportcomplex moet wijken voor nieuwe plannen. Hier werd gevoetbald. Elf tegen elf op 22 cm boven de vroege middeleeuwen. Nu verwijderen archeologen de grasmat en onderzoeken de resten uit het verleden. De sporen worden getekend en uitgegraven, de vondsten worden verzameld. Met het archeologisch onderzoek verdwijnt de middeleeuwen uit de grond van deze locatie.  Het verleden maakt plaats voor de toekomst, hier is dat een moskee.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s