Habeas corpus in de praktijk

Van november 2013 tot februari 2014 deed ik rechtssociologisch onderzoek bij Amnesty International en de Universiteit van Amsterdam naar vreemdelingendetentie. Het onderzoek richt zich vooral op de praktische gang van zaken in de habeas corpus procedure: het in beroep gaan tegen (voortduring van) de maatregel van vreemdelingenbewaring.

Opsluiting van vreemdelingen zonder rechtmatig verblijf in Nederland is mogelijk onder strikte voorwaarden. Vreemdelingenbewaring mag alleen met het oog op uitzetting en zo kort mogelijk worden opgelegd, wanneer geen alternatieve, lichtere middelen beschikbaar zijn. In de praktijk is dit echter niet altijd het geval.

Mijn onderzoek laat een praktijk zien van standaardmatig procederen, terechte maar ook onterechte veronderstellingen bij betrokken partijen en weinig aandacht voor detentie-omstandigheden en lichtere middelen. In de praktijk ontbreekt de gezamenlijke verantwoordelijkheid om vreemdelingenbewaring werkelijk een ultimum remedium te laten zijn.

Onderzoeksrapport: Habeascorpusv30012014

Naar aanleiding van dit onderzoek heb ik ook een artikel geschreven: E.A. Besselsen, De praktijk van de habeas corpus procedure, Asiel & Migrantenrecht 2014-7, p. 280-285.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s