Scarabeeën voor goed geluk

Voor het onderzoek naar de Wet inburgering, interview ik diverse migranten die inburgeringsplichtig zijn. Daar zitten aangrijpende verhalen tussen.

Migranten die niet aan de inburgeringsplicht voldoen kunnen een geldboete krijgen. Zonder inburgeringsdiploma kunnen migranten bovendien geen permanente verblijfsvergunning krijgen. En soms dreigen migranten hun verblijfsrecht helemaal te verliezen.

Zojuist had ik een interview met een man uit Egypte die Nederland na 14 jaar waarschijnlijk moet verlaten. Hij heeft jaren geleden een certificaat inburgering behaald maar nu blijkt dat hij niet het juiste niveau Nederlands heeft behaald. Tijdens zijn relatie heeft hij geen verblijfsvergunning voor voortgezet verblijf geregeld. En nu zijn relatie is verbroken, wil de IND hem geen zelfstandige verblijfsvergunning verlenen.

Niemand die hem heeft verteld dat hij aan deze voorwaarde moet voldoen, dat zijn certificaat onder de nieuwe Wet inburgering niet voldoende is. Zijn leven staat nu al bijna een half jaar in de wacht, hartkloppingen, psychische klachten, slaapproblemen, onveilig gevoel en somberheid.

Na afloop van het gesprek, krijg ik een presentje uit Egypte: scarabeeën voor goed geluk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s