Paspoort geen voorwaarde

In de periode december 2014 – februari 2015 heb ik meegewerkt aan een onderzoek van de Migration Law Clinic (MLC) aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

In de expert opinion behandelen we de vraag of het recht op verblijf en de afgifte van een verblijfskaart voor een echtgenoot van een Unieburger afhankelijk is van een geldig paspoort. De aanleiding voor het onderzoek is een casus van een uit de Verenigde Staten afkomstige echtgenoot van een Griekse burger die samen in Nederland wonen. De man kreeg geen verblijfskaart en zou Nederland moeten verlaten omdat zijn Amerikaanse paspoort is verlopen.

Unieburgers en hun familieleden hebben het recht om vrij te reizen, werken en verblijven in andere Europese landen. Richtlijn 2004/38 noemt een geldig paspoort in relatie tot het inreis-, uitreis- en verblijfsrecht. Maar uit artikelen 5 lid 4 en 15 lid 2 van de richtlijn en diverse arresten van het Europees Hof van Justitie (het Hof) blijkt dat dit geen absolute voorwaarde is. Een Unieburger of een familielid zonder geldig paspoort moet in de gelegenheid worden gesteld om op een andere manier zijn recht op vrij verkeer en verblijf aan te tonen. Dit principe heeft betrekking op alle regels in de richtlijn die een geldig paspoort als voorwaarde stellen. Zo ook voor de afgifte van een verblijfskaart.

Artikel 10 lid 2 van de richtlijn verlangt onder andere documenten een geldig paspoort voor de afgifte van een verblijfskaart voor familieleden van Unieburgers. Gelet op bovenstaande kan deze eis ook hier geen absolute voorwaarde zijn. Bovendien bestaat het verblijfsrecht weliswaar onafhankelijk van een verblijfskaart, een niet-Unieburger kan zonder verblijfskaart de nodige problemen tegenkomen in het dagelijks leven. Zo is een verblijfskaart nodig bij het openen van een bankrekening en het afsluiten van contracten. Een geldig paspoort als een absolute voorwaarde voor de afgifte van een verblijfskaart kan de effectiviteit van het verblijfsrecht van familieleden van Unieburgers ernstig ondermijnen.

‘The Right of Residence under Directive 2004/38 of the Spouse of a Union Citizen in the absence of a Valid Passport’, Migration Law Clinic 2015.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s