Mensenrechten op straat

Vandaag ben ik gestart met een nieuw onderzoek voor Amnesty International.

Het Europese Comité voor Sociale Rechten heeft op 1 juli 2014 verklaard dat Nederland basisvoorzieningen moet treffen voor mensen zonder verblijfsvergunning. Deze uitspraak werd op 10 november 2014 openbaar gemaakt en staat aan de basis van diverse rechterlijke uitspraken waarin Nederland wordt gehouden vreemdelingen zonder verblijfsrecht ‘bed, bad en brood’ aan te bieden. Op 15 april 2014 heeft het Comité van Ministers van de Raad voor Europa zich over de zaak uitgesproken. Het Comité laat zich niet eenduidig uit over een eventuele verplichting. De Nederlandse regering wordt gevraagd haar op de hoogte te houden van de ontwikkelingen op het gebied.

De Centrale Raad van Beroep bepaalde op grond van de uitspraak van ECSR dat de verplichting tot noodopvang bestaat, in ieder geval tot dat het Comité van Ministers zich heeft uitgesproken. Diverse gemeenten bieden inmiddels tijdelijk basisvoorzieningen aan uitgeprocedeerde asielzoekers en geven aan dit te willen blijven doen. De gemeente Amsterdam voorziet in een avondmaaltijd, een bed, de mogelijkheid om te douchen en een ontbijt. Overdag worden geen voorzieningen getroffen. Op 20 februari 2015 oordeelde de rechtbank Amsterdam dat ontruiming van de Vluchtgarage in de winter inhumaan is omdat de bewoners, een groep uitgeprocedeerde asielzoekers, dan overdag op straat zou belanden. Het Gerechtshof Amsterdam oordeelde op 21 februari 2015 dat ontruiming is toegestaan en dat de nachtopvang die de gemeente Amsterdam de groep biedt, voldoet aan de eis om essentiële basisvoorzieningen te treffen. Op 13 april 2015 werd de Vluchtgarage ontruimd.

Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de bed-bad-brood regeling? Hoe gaat Nederland om met onrechtmatig verblijvende vreemdelingen. Wie zijn zij? En wat zijn hun (mensen)rechten?

Amnesty wil een jaar na de uitspraak van het ECSR, op 10 november 2015, een rapport presenteren met haar zienswijze ten aanzien van dit thema.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s