meester

In 2010 besloot ik rechten te gaan studeren. Ik was 37 jaar en besefte dat ik nog bijna even zoveel jaren zou moeten werken. Een inzicht dat me niet moedeloos stemde, maar juist moed gaf voor verandering: ik had nog alle tijd om een geheel nieuwe weg in te slaan.

Al op jonge leeftijd riep ik dat ik advocaat of rechter wilde worden. Maar toen ik 17 jaar was en de open dagen van verschillende rechtenfaculteiten bezocht, voelde ik mij daar niet thuis. Te massaal? Andere type mensen? Ik weet het niet meer precies. Maar ik koos een alternatieve weg. Na de propedeuse geschiedenis, ging ik archeologie studeren. Ik volgde de studie met plezier en werkte jaren als archeoloog. Eerst bij de Universiteit van Amsterdam, later als zelfstandige.

Archeologie is een prachtig vak; fysiek, beeldend, verhalend. Voor mij gaat het over mensen en hun (ruimtelijke en sociale) omgeving, over het dagelijks leven, over gewoonten, regels en rituelen. Het gaat ook steeds meer over erfgoed, over het behoud en de betekenis van archeologische informatie in het heden. Mijn werkzaamheden waren heel divers maar na jaren veldwerk, na bergen publicaties en adviezen, lezingen en tentoonstellingen had ik een andere uitdaging nodig.

De oude kriebels voor het recht speelden weer op. Met een collega-archeoloog bezocht ik de open dag van de faculteit der Rechtsgeleerdheid op de Oudemanhuispoort. Dit keer voelde ik mij wél thuis maar was ik zwanger van mijn derde kind. Twee jaar later begon ik dan toch. Eerst voorzichtig in deeltijd, samen met een vriendin die was aangestoken door mijn enthousiasme. Al snel intensiever. Overal heb ik gestudeerd. In de trein naar archeologische opdrachtgevers, op vakantie in Portugal, op Terschelling, in onze Mercedes 508 naar Zweden, ’s avonds op de bank, in het weekend tussen spelende kinderen. De eerste jaren vooral naast werk in de archeologie, later steeds meer naast onderzoek in het (migratie-)recht. Op mijn blog kun je onder meer lezen over mijn onderzoeken naar vreemdelingenbewaring; de inburgeringsplicht, opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers en gezinshereniging.

Op 7 maart 2016 kreeg ik mijn bul uitgereikt: ik ben meester in de rechten. Vanaf april volg ik cursussen en werk ik op de Vreemdelingenkamer van de rechtbank Zwolle. Ondertussen oriënteer ik mij op het vervolg van mijn reis van archeoloog naar advocaat of rechter.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s