asiel en arbeid

Vanaf 1 september 2016 doe ik samen met Tesseltje de Lange, Soumaya Rahouti (Universiteit van Amsterdam) en Conny Rijken (Tilburg Law School) onderzoek naar de arbeidsmarktintegratie van vluchtelingen in Nederland. Tesseltje de Lange heeft voor dit project een research grant ontvangen van Stichting GAK. Het onderzoek loopt tot maart 2017.

Probleemstelling
Met de verhoogde toestroom van vluchtelingen naar Nederland is ook de integratie van asielmigranten in de Nederlandse samenleving weer een actueel thema. Arbeidsparticipatie speelt hierbij een belangrijke rol. Vluchtelingen zijn bij aankomst doorgaans zeer gemotiveerd om direct aan de slag te gaan en diverse particuliere en publieke partijen starten initiatieven om hen hierbij te begeleiden. In de praktijk lopen zij echter tegen nationale regelgeving en praktische belemmeringen aan die de arbeidsintegratie bemoeilijken. Uit divers onderzoek blijkt ook dat de economische integratie van eerdere vluchtelingen moeizaam verloopt. De meeste asielstatushouders zijn na vijftien jaar verblijf in Nederland nog afhankelijk van een bijstandsuitkering.

Betere toegang tot de Nederlandse arbeidsmarkt
Wij beogen oplossingen te bieden om een betere toegang van vluchtelingen tot de Nederlandse arbeidsmarkt te realiseren. Wij brengen in kaart hoe de toegang tot de arbeidsmarkt voor vluchtelingen in Nederland is geregeld en wat de juridische en praktische belemmeringen bij hun economische integratie zijn. Ook is aandacht voor gevreesde risico’s als misbruik van of door vluchtelingen en de historische argumentatie over de aanzuigende werking van de toegang tot de arbeidsmarkt. In het onderzoek worden diverse casussen van initiatieven voor arbeidsdeelname door asielzoekers en (ex-)statushouders geanalyseerd en vergelijkingen met de aanpak in andere landen en de (re-)integratie en arbeidsmarktactivering van niet- vluchtelingengroepen gemaakt. We betrekken bij onze analyses onder meer theorieën over ‘kwartiermaken’ en over de kansen en risico’s van werken in de informele economie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s